Turkije arresteert 68 leden van ISIS

Istanbul_31
plaats van de aanslag in Istanboel

Turkije heeft 68 mensen gearresteerd die ervan verdacht worden lid te zijn van ISIS. De arrestaties volgen op de bomaanslag in Istanboel waarbij gisteren 10 mensen om het leven kwamen. Onder de arrestanten bevinden zich 3 Russen. Naar schatting vechten zo’n 2700 Russen aan de zijde van ISIS en Jabhat al-Nusra in Syrië. De gearresteerden zouden van plan zijn geweest meer aanslagen uit te voeren in Turkije.

De aanslag van gisteren is nog steeds niet opgeëist, wat op het net weer aanleiding is tot veel wilde speculaties over betrokkenheid van de regering Erdogan bij de recente aanslagen. ISIS eist normaal gesproken aanslagen altijd op en het is opvallend dat ze dat bij aanslagen in Turkije niet doet. Bij eerdere aanslagen dit jaar op linkse en Koerdische doelen kan betrokkenheid van de deep state niet uitgesloten worden, al ontbreekt het aan enig direct bewijs voor deze betrokkenheid. Het lijkt echter uitgesloten dat het Turkse regime welbewust aanslagen op toeristen organiseert, zoals de aanslag in Istanboel. Daarvoor is het toerisme een té belangrijke inkomstenbron.

Eerder dit jaar kwamen bij een aanslag in Ankara ruim 100 mensen om het leven. Een aanslag in juli in Suruc kostte 33 mensen het leven. In beide gevallen waren de slachtoffers linkse en Koerdische activisten. Ook deze beide aanslagen werden niet opgeëist.

Bron: Middle East Eye