Turkije arresteert 21 academici na kritiek op oorlog tegen Koerden

Turkije heeft 21 academici gearresteerd op beschuldiging van het voeren van “terroristische propaganda”. De academici hadden een petitie ondertekend waarin de Turkse staat werd opgeroepen de oorlog tegen de Koerden in het zuidoosten van het land te beëindigen.

Chomsky
Noam Chomsky

Het Turkse OM is inmiddels een onderzoek begonnen naar álle ondertekenaars van de petitie. Volgens het OM maken de ondertekenaars zich schuldig aan “belediging van de staat” en “het bedrijven van terroristische propaganda”. Artikel 301 van Turkse Wetboek van Strafrecht verbiedt het beledigen van de Turkse staat, de Turkse natie of Turkse regeringsinstellingen.

Gisteren noemde Erdogan de ondertekenaars van de petitie, waaronder zich ook de Amerikaanse linguïst en anarchist Noam Chomsky bevindt, van “verraad”. Volgens de Turkse president zijn de ondertekenaars lid van “een vijfde colonne” die er op uit is de Turkse staat te vernietigen.

Eerder deze week had Erdogan Chomsky uitgenodigd het zuidoosten van het land te bezoeken om met eigen ogen te zien dat het allemaal reuze meevalt. Chomsky liet gisteren aan de Guardian weten dat hij er niet aan denkt in te gaan op de uitnodiging van de Turkse president.

“If I decide to go to Turkey, it will not be on his invitation, but as frequently before at the invitation of the many courageous dissidents, including Kurds who have been under severe attack for many years.”