Tuigboeren radicaliseren in hoog tempo

De tuigboeren van het extreemrechtse Farmers Defence Force (FDF) kondigen voor 18 december (volgende week woensdag) ‘keiharde’ acties aan. Wat we daar precies onder moeten verstaan is niet helemaal duidelijk, het FDF weigert uitsluitsel te geven. Waarschijnlijk moeten we denken aan blokkade-acties. Het FDF kondigde eerder aan rond de Kerst distributiecentra te zullen blokkeren zodat de schappen in de supermarkten leeg blijven. 

FDF werkt samen met het al even reactionaire Bouwers in Verzet. Beide clubs verzetten zich heftig tegen de aanscherping van de stikstofnormen omdat die een bedreiging vormen voor hun verdienmodel.

Het is niet duidelijk hoe groot de aanhang van FDF is. Wél bleek bij eerdere acties van de boeren dat de agro-industrie echt niet terugdeinst voor het gebruik van geweld tegen politieke opponenten. Bij anarchisten of moslims zouden dergelijke acties ongetwijfeld betiteld worden als ’terroristisch’, maar we hebben het hier over de in dit land heilig verklaarde witte rechtsgekkies, dus loopt iedereen – inclusief Jesse Klaver – over eieren. Bovendien is FDF natuurlijk maar één stap verwijderd van knetterrechtse mainstreampartijen als VVD en CDA.

Komende maandag overlegt het Landbouw Collectief opnieuw met minister Schouten en premier Rutte over de stikstofmaatregelen. Vermoedelijk zal dat overleg weinig opleveren. In dat geval wordt het de laatste twee weken van dit jaar nog gezellig in Nederland.