Tsipras terug eerste minister, maar de echte regering zit in Brussel

De overwinning van Tsipras bij de Griekse verkiezingen is veel groter dan de peilingen hadden voorspeld. Toch zijn er weinig redenen om victorie te kraaien. Eerste minister Alexis Tsipras hoopt op schuldverlichtingen eind 2015 als hij tegen dan het akkoord met de Eurogroep stipt uitvoert. Of dat laatste lukt is zeer onzeker.

De peilingen beloofden een nek-aan-nekrace te worden, maar gaven meestal een lichte voorsprong aan Syriza. De conservatieve Nieuwe Democratie haalde met 28,09 procent weliswaar ook meer dan de peilingen hadden voorspeld. De partij moest echter het onderspit delven met 7,38 procent verschil tegen de 35,47 procent die Syriza behaalde.

Bovendien won de coalitiepartner van Syriza in de ontslagnemende regering, de extreem-rechtse partij ANEL (Onafhankelijke Grieken) nipt de kiesdrempel van 3 procent met 3,69 procent. De partij ging daarmee nog 1,11 procent achteruit tegenover zijn resultaat bij de vorige verkiezingen, amper negen maand geleden in januari 2015, maar blijft dus wel in het parlement zetelen. Een verderzetting van de coalitie wordt echter zeer krap.

Syriza behaalde 95 zetels, die worden vermeerderd met 50 dankzij de bonus van het Griekse verkiezingssysteem voor de grootste partij. Daarmee weet Tsipras voor de tweede maal op rij dit systeem in zijn voordeel te gebruiken. De twee traditionele machtspartijen hadden zich dankzij deze bonus afwisselend van de macht verzekerd sinds 1976… tot januari 2015.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be