Trump’s moslimban sneuvelt opnieuw bij de rechter

Donald Trump’s ‘moslimban’ is voor de zoveelste keer gesneuveld bij de rechter. Het Hof van Beroep voor het 9e circuit bepaalde gisteren dat Trump zijn boekje ver te buiten is gegaan door te proberen de inwoners van zes landen uit het Midden-Oosten en de Maghreb collectief de toegang tot de VS te ontzeggen.

Volgens het Hof “is immigratie geen one-man show van de president”. De rechters concluderen dat Trump de “aan hem door het Congres gedelegeerde bevoegdheden heeft overschreden”. Het Hof is van mening dat de president aan moet tonen dat “een categorie buitenlanders” een bedreiging vormt voor de VS. In dit geval zou Trump dus moeten bewijzen dat iemand een gevaar vormt voor de VS omdat hij/zij een bepaalde nationaliteit heeft. Het Hof constateert dat Trump die bewijzen niet levert. trump

Ook Trump’s voornemen voorlopig geen vluchtelingen meer toe te laten tot de VS werd door het Hof van Beroep neergesabeld. Ook hier ontbreekt volgens het Hof elk bewijs dat vluchtelingen een directe bedreiging vormen voor de VS.

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, kondigde gisteren aan desnoods door te zullen gaan tot het Hooggerechtshof (Supreme Court): “I think we can all attest that these are very dangerous times and we need every available tool at our disposal to prevent terrorists from entering the United States and committing acts of bloodshed and violence. We continue to be confident that the president’s executive order to protect this country is fully lawful and ultimately will be upheld by the Supreme Court”.