Trump zet Republikeinen voor het blok

paul_ryan-113th_congress-1
Paul Ryan

Trump heeft de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een ultimatum gesteld: stem vandaag in met het nieuwe zorgplan (“Trumpcare”) of Obamacare blijft gehandhaafd.

Het intrekken van Obamacare is een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump. Trump kan een dergelijke overwinning goed gebruiken, tot nu toe wordt zijn presidentschap vooral gekenmerkt door chaos, leugens en rellen.

Het plan waarover nu gestemd moet worden, ontneemt miljoenen Amerikanen hun zorgverzekering. Het is uitermate impopulair en kan zelfs onder Republikeinse kiezers niet op een meerderheid rekenen:

De stemming stond oorspronkelijk voor gisteren gepland. Omdat voorzitter Ryan geen meerderheid kon vinden voor het plan, werd de stemming uitgesteld. Als 22 Republikeinse leden van het Huis tegenstemmen en geen enkele Democraat vóór, is het plan van tafel.

Gisteren leken tenminste 32 Republikeinen tegen te zullen stemmen. Voor een deel zijn dat conservatieve radicalen die het plan nog niet ver genoeg vinden gaan. Ook een aantal “gematigde” Republikeinen voelt niets voor het voorstel: ze zijn bang op het weinig populaire plan afgerekend te worden door kiezers die hun zorgverzekering kwijtraken.

Het is natuurlijk een enorme gok van Trump en Ryan. Mocht Trump verliezen, dan lijdt hij zwaar gezichtsverlies. Bovendien zal de positie van de Freedom Caucus – een groep radicaal-conservatieve leden van het Huis – versterkt worden, iets waar Trump niet op zit te wachten.

Het debat in het Huis van Afgevaardigden is inmiddels begonnen. De stemming wordt tussen 21.30 en 22.00 uur (Nederlandse tijd) verwacht.