Trump ontmoette in het geheim tegenstanders Colombiaans vredesakkoord

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig weekend de voormalige Colombiaanse presidenten Uribe en Pastrana ontmoet in zijn buitenverblijf in Mar-a-Lago. De ontmoeting doet twijfels rijzen over de Amerikaanse steun aan het moeizaam onderhandelde vredesakkoord in Colombia.

Volgende maand brengt de huidige Colombiaanse president Juan Manuel Santos een bezoek aan het Witte Huis. Verwacht wordt dat hij er de steun zal vragen van de VS voor het vredesakkoord met de FARC-rebellen, en de bevestiging van eerdere beloften door Trumps voorganger Obama. Die beloofde jaarlijks 450 miljoen dollar aan hulp voor regionale ontwikkeling en de demobilisatie van rebellen.

Maar een geheime ontmoeting tussen Trump en twee grote tegenstanders van het plan doet twijfels rijzen over Trumps positie rond het plan. Volgens Colombiaanse media was de ontmoeting met Álvaro Uribe en Andrés Pastrana – twee voormalige presidenten van Colombia – geregeld door de Amerikaanse senator Marco Rubio. De ontmoeting, in Trumps exclusieve club Mar-a-Lago, stond niet in de officiële agenda en was niet meegedeeld aan reporters ter plaatse.

Aanvankelijk weigerde het Witte Huis commentaar te geven. Later gaf een woordvoerder toch toe dat de ontmoeting had plaatsgevonden, maar moest het belang van de ontmoeting niet overschat worden. Het zou eerder toeval zijn dat beide leiders in Mar-a-Lago waren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be