Trump-kiezers, vreemden in eigen land?

Recent verscheen het eerste nummer van Lava, “tijdschrift van maatschappelijke kritiek en marxistische analyse op alle vlakken van de emancipatie van de mens”. In dit eerste nummer deze boekrecensie. ‘Strangers in Their Own Land’ van VS-sociologe Arlie Russell Hochschild biedt een fascinerende inkijk in de denkwereld van de gemiddelde Trump-kiezer

Amerikaans socioloog Arlie Russell Hochschild ging 5 jaar wonen in de conservatieve zuidelijke deelstaat Louisiana. Oorspronkelijk wilde zij zich een beeld vormen van de kiezers en de leden van de Tea Party. Vijf jaar later gebeurde iets wat ook zij niet had zien aankomen. Donald Trump werd president van de Verenigde Staten. Haar boek Strangers in Their Own Land – Anger and Mourning on the American Right werd zo een inkijk in de denkwereld van de gemiddelde Trump-kiezer. Lode Vanoost, redactielid van DeWereldMorgen.be, las het boek en onderstaande recensie van Frederica Bono, onderzoekster aan de KULeuven. Deze uitstekende recensie geeft volledig weer wat hij in het boek gelezen had.

Lava-boekrecensie: ‘De beklimming van de empathiemuur’

Op 10 november 2017 werd de wereld verbaasd wakker met het nieuws over Trumps winst. Onmiddellijk regende het reacties op de sociale media: het resultaat was niet alleen onverwacht, maar ook onbegrijpelijk en dom. Er volgde een vloedgolf aan opinies en analyses, die poogden dit resultaat te verklaren. De collectieve verbazing bij deze uitslag legde alvast de pijnlijke realiteit van een diep verdeeld Amerika bloot. De afstand tussen rechts en links, Republikeins en Democratisch, rood en blauw, is groter dan ooit.

Steeds meer Amerikanen verhuizen naar plaatsen waar gelijkgezinden wonen. Steeds vaker krijgt elke kant van het politieke spectrum enkel zijn eigen nieuws van eigen televisiekanalen. Steeds minder wordt er met de andere kant gesproken. Er lijkt wel een muur opgetrokken te zijn tussen Amerikaanse conservatieven en progressieven (het Amerikaanse ‘liberal’ wordt hier vertaald als ‘progressief’). (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be