Trump in zwaar weer: onafhankelijke republikeinse kandidaat en verlies steun veiligheidsfunctionarissen

De Verenigde Staten zijn in feite geen tweepartijenland meer, maar inmiddels een vierpartijenland. Alleen komt het door hun onevenredige, winner-takes-all districtenstels uiteindelijk steeds op slechts twee partijen neer. Een syteem dat door het strategisch aanleggen van districtsgrenzen de stem van het volk nog minder accuraat vertegenwoordigt dan het toch al intrinsiek doet.

De Republikeinen bestaan in feite sinds de opkomst van de Tea Party uit de Republikeinen oude stijl, weliswaar enorm conservatieve maar zich nog enigszins normaal gedragende mensen, en de volslagen losgeslagen Tea Partiers (Teabaggers, in termen van Bill Maher) en de van elke realiteit losgezongen Trumpeters, die we voor het gemak maar op één hoop zullen gooien als de rechtsrabiate idoten die ze zijn.

Bij de Democraten is er, na de grote eenheid en steun die Obama vooral in het begin van zijn presidentiële carrière wist te bewerkstelligen, eveneens een schisma opgetreden tussen het establishment dat nu door Hillary Clinton wordt vertegenwoordigd, en een beduidend linksere factie waarvan Bernie Sanders, alhoewel die voor de verkiezingscampagne (en ook nu weer) altijd onafhankelijk was, tot voor kort de voorman was. Een deel van die stemmers lijken nu voor Jill Stein van de Green Party te gaan stemmen. Hoe ver die gaat komen is onduidelijk, maar de grote angst bestaat dat het weglekken van stemmen naar haar Trump in het zadel zou kunnen helpen.

Van de andere kant is sinds gisteren het schisma in de Republikeinse partij ook concreter geworden in de vorm van de onafhankelijke kandidaat Evan McMullin, een Republikein die niets in Trump ziet en hem in elk geval van de verkiezingszege wil afhouden. Men zegt dat hij door een aantal hooggeplaatste Republikeinen gesteund zou worden.

Daarnaast heeft een groep van Republikeinse senior veiligheidsfunctionarissen een brief doen uitgaan waarin staat te lezen dat men Donald Trump een gevaar voor de nationale veiligheid en absoluut ongeschikt voor de functie als president vindt.

Het worden hoe dan ook zware maanden voor Trump.