Trump huurt zwaarbewapende fascistische militie in om bijeenkomst te beveiligen

Trump heeft de extreemrechtse militie Oathkeepers ingehuurd om zijn rally in Minneapolis, later vandaag, te beveiligen. Diverse linkse en anti-racistische organisaties hebben aangekondigd demonstraties tegen de komst van Trump te zullen organiseren.

De Oathkeepers publiceerden afgelopen zaterdag een verklaring op hun site waarin ze zeggen de uitnodiging graag aan te nemen: “The violent communists of Antifa have issued a national call to action for Antifa and other radical, America hating leftists to converge on the upcoming Trump rally in Minneapolis on Oct 10 to ‘disrupt’ the Trump rally with an Antifa black block ‘America is Canceled’ protest against capitalism”.

De Oathkeepers verschijnen regelmatig bewapend bij manifestaties, met name in het zuiden en westen van de VS. In 2014 gaven ze ook acte de presence in Ferguson, Missouri, toen daar rellen uitbraken nadat de politie een jonge, zwarte man doodschoot.

De organisatie staat in een lange traditie van bewapende, extreemrechtse milities, die gekant zijn tegen de federale overheid en alles wat zich links van de uiterste rechtervleugel van de Republikeinse Partij bevindt.  Na de bomaanslag in Oklahoma City op 19 april 1995 raakte de beweging in een neerwaartse spiraal verzeild. Dat veranderde toen – oh gruwel – in 2008 een ZWARTE man tot president van de VS werd gekozen. Sindsdien zijn de milities weer aan een opmars bezig.

Saillant detail: Trump heeft nog een flink aantal rekeningen open staan bij organisaties die eerder zorgden voor de beveiliging van zijn bijeenkomsten. Hopelijk zorgen de Oathkeepers uit idealistische overwegingen voor de beveiliging, want op betaling hoeven ze niet te rekenen.