Trump gooit Syrische Koerden voor de leeuwen

Volgens de Wall Street Journal gaat Trump de wapenleveranties aan de Koerdische militie YPG stopzetten. Trump zou dit de Turkse president Erdoğan toegezegd hebben. De Turken brachten het bericht naar buiten voordat de Amerikanen hun Koerdische (ex?)-bondgenoten op de hoogte hadden gesteld van hun voornemen. Niet alleen voor de Koerden, ook voor de Amerikaanse generaals kwam het bericht als een totale verrassing. 

De YPG was de belangrijkste bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen ISIS. Nu ISIS in Syrië zo goed als verslagen is, zijn de Koerden niet langer nodig en worden ze voor de leeuwen gegooid. Zonder Amerikaanse steun zijn de Koerden geen partij voor Turkije en Assad.

Het bondgenootschap van de Amerikanen met de YPG is Turkije een doorn in het oog. De YPG heeft nauwe banden met de eveneens Koerdische PKK, die in het zuidoosten van Turkije al decennia lang een guerrillaoorlog voert tegen de Turkse staat. Een de facto zelfstandige Koerdische enclave in het noorden van Syrië is voor élke Turkse regering volstrekt onaanvaardbaar.

Bron: WSJ