Trump en de NAVO hebben de toekomst niets te bieden, laten we voor een nieuwe wereld gaan

Vorige week kruisten twee werelden elkaar in Brussel. Eén wereld was hoopvol, levendig en ging op zoek naar alternatieven voor de status quo. De andere wereld was stijf, gedateerd en klampte vast aan mislukte recepten uit de vorige eeuw.

In de eerste wereld liepen duizenden en duizenden burgers met diverse achtergronden, overwegend jongeren, glimlachend en voorzien van zelfgemaakte sloganbordjes in alle talen, tonen en kleuren. In de tweede wereld hielden de excellenties, nog steeds voornamelijk oude grijze mannen in maatpak, zich keurig aan het protocol. Terwijl de ene wereld open en veelzijdig was en uit gewone mensen bestond, was de andere een hermetisch van de echte wereld afgesloten elite-bubbel. De eerste wereld was de protestmars tegen Donald Trump waar de woordvoerders van een jonge, toekomstgerichte generatie opkwamen tegen de haat en voor de vrede. De tweede wereld was de NAVO-top waar de staatshoofden van de 28 NAVO-lidstaten letterlijk en figuurlijk achter Trump en zijn destructieve oorlogsplannen gingen staan.

Trump is op reis, dat zal niemand ontgaan zijn. In eigen land ligt Trump langs alle kanten onder vuur. Na zijn eerste honderd dagen als president haalt hij de slechtste populariteitsscores ooit voor een Amerikaanse president1. Hij viel abortusrecht aan en probeerde een moslimban in te voeren. Hij deed een mislukte poging om de ziekteverzekeringswet (Obamacare) te hervormen op maat van de private verzekeraars, waardoor 24 miljoen Amerikanen hun ziekteverzekering zouden verliezen. Hij schafte het Clean Power Plan af onder het valse voorwendsel dat mijnwerkers hun job zouden terugkrijgen, maar het enige gevolg is dat de uiterst vervuilende steenkoolmijnen wat langer open zullen blijven terwijl de investeringen in hernieuwbare energie worden afgeremd. En in het onderzoek van de FBI naar de mogelijke inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van vorig jaar stelt Trump zich op z’n zachtst gezegd onhandig op door de FBI-baas James Comey te ontslaan nadat deze geweigerd had het onderzoek te laten rusten. Hoog tijd dus voor Trump om naar het buitenland te reizen en een nieuw verhaal aan de media te presenteren: dat van president Donald J. Trump, de machtige wereldleider die zijn bondgenoten beloont en zijn vijanden verplettert.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be