Trump dreigt leden Congres met sancties

Na de derde mislukte poging miljoenen Amerikanen hun recht op gezondheidszorg af te nemen, willen de Republikeinen in het Congres het bijltje erbij neer gooien: overeenstemming binnen de eigen gelederen is niet in zicht en er staan nog andere zaken op de agenda. Time to move on.

De Oranje Baviaan in het Witte Huis denkt daar echter anders over. In een tweet die zelfs voor zijn doen verbijsterend is, dreigde Trump gisteren een einde te maken aan de gesubsidieerde gezondheidszorg voor leden van het Amerikaanse Congres, wanneer ze er niet snel een nieuwe wet doorjassen (BAILOUTS for Members of Congress will end very soon):


Waar het eerste deel van de tweet naar verwijst is minder duidelijk, maar vermoedelijk dreigt Trump lagere premies voor mensen met een laag inkomen niet langer te zullen compenseren. Verzekeringsmaatschappijen zouden daarmee gedwongen zijn de premies voor deze groep te verhogen. Mensen met een laag inkomen – en dat zijn er nogal wat in de VS – zullen dan in veel gevallen niet meer in staat zijn hun premie te betalen, met alle gevolgen van dien. Wat natuurlijk precies Trump’s bedoeling is.