Trump brengt Europees Nieuw Rechts in het Witte Huis. Wordt vervolgd in 2017?

Terwijl iedereen vreest dat Trump Europees rechts een duw in de rug zal geven, is het Europees Nieuw Rechts dat de ideologische basis legde voor Trump. Hun netwerk timmert al sinds 1968 aan de weg. Een halve eeuw later zijn ze aan de macht in het Witte Huis en het Kremlin. Volgend jaar ook in West-Europa?

‘Goed nieuws!’, riep Erwan Castel. ‘Ze gaan de Oostenrijkse verkiezingen overdoen. Norbert Hofer kan dus nog president worden. Hij is extreemrechts? De enige partijen die je als Europeaan nog de kans geven om patriottisme te uiten, zijn extreemrechts. Helaas.’ Toen hij zijn vreugde uitriep, was de Franse ex-militair Erwan Castel in Oost-Oekraïne.

Om de pro-Russische rebellen te steunen. Aan het front hadden de Franse Oekraïnestrijders het voortdurend over Alain de Benoist. Deze Franse filosoof is de oprichter van “Nieuw Rechts” in Europa, een conservatieve stroming die zich in de jaren ’70 begon te verzetten tegen de neoliberale conservatieven. Uitloper in België was het Vlaams Blok vanaf 1978.

De zogenaamde teloorgang van de Europese identiteit en tradities, het verzet tegen liberalisme en multiculturalisme, de volledige immigratiestop, het pleidooi voor de Euraziatische alliantie met Rusland, de termen “eenheidsdenken” en “politiek correct”: allemaal concepten gelanceerd of opnieuw opgevist door West-Europese Nieuw-Rechtse auteurs.

Lees verder bij de bron, MO*