Trump benoemt extreemrechtse complotgek tot lid overgangsteam

frank_gaffney
Frank Gaffney. Illustratie: Wikipedia

Donald Trump heeft  Frank Gaffney opgenomen in zijn overgangsteam, waar hij zich specifiek bezig zal houden met veiligheidsvraagstukken. Gaffney is een extreemrechtse complotgek die door de conservatieve beweging uitgekotst werd toen hij beweerde dat (de knetterrechtse) anti-belastingactivist Grover Norquist een agent van de Moslim Broederschap is. Ook Huma Abedin – een voormalig adviseur van Hillary Clinton – zou volgens Gaffney in het geheim voor de Moslim Broederschap werken, evenals Chris Christie – die tot voor kort Trump’s overgangsteam leidde – en generaal Petraeus, die volgens Gaffney “bezweken is voor de sharia”. Christie is bovendien een ‘landverrader’ omdat hij ooit een moslim op een hoge positie benoemde.

Gaffney is ervan overtuigd dat de Moslim Broederschap hard werkt aan de invoering van de sharia, niet alleen in de VS, maar in de hele Westerse wereld. In 2011 schreef Gaffney dat het tijd werd McCarthy’s House Un-American Activities Committee (HUAC) opnieuw op te richten, dit keer niet om communisten, maar om de volgens Gaffney veel gevaarlijker moslims te vervolgen:

So pervasive now is the MB’s [Muslim Brotherhood’s] ‘civilization jihad’ within the U.S. government and civil institutions that a serious, sustained and rigorous investigation of the phenomenon by the legislative branch is in order. To that end, we need to establish a new and improved counterpart to the Cold War-era’s HUAC [House Un-American Activities Committee] and charge it with examining and rooting out anti-American – and anti-constitutional – activities that constitute an even more insidious peril than those pursued by communist Fifth Columnists fifty years ago.

Net als Trump zelf is Gaffney een ‘birther’, iemand die ervan overtuigd is dat Obama niet in de VS geboren is. Ook heeft hij diverse keren gesuggereerd dat Obama en Al Qaeda er dezelfde ideologie op nahouden.

Gaffney’s complotgezwatel blijft niet beperkt tot moslims en Obama. Volgens de domrechtse held zat Saddam Hoessein achter de bomaanslag in Oklahoma City, een aanslag die in werkelijkheid werd uitgevoerd door de extreemrechtse activist Timothy McVeigh.

De benoeming van een zelfs door de meest extreme Amerikaanse conservatieven uitgekotste complotgek bewijst dat het aantreden van Trump inderdaad een kwalitatieve verandering is, niet te vergelijken met de verkiezing van Reagan of Bush. Geen van beiden zou ooit iemand als Gaffney op een belangrijke post hebben benoemd. Het zal véél erger worden dan we gevreesd hebben.