Trump benoemt Bolton, op weg naar oorlog in meervoud

Het zal velen in de Polder van Verschrikking waarschijnlijk zijn ontgaan, zo druk als mensen in die polder allemaal waren met stembussen en uitslagen. Maar de Amerikaanse president Trump heeft deze week enkele grote oorlogen aanzienlijk minder ondenkbaar gemaakt, en dat is zacht gezegd. Het betreft dreigende aanvalsoorlogen tegen Iran en Noord-Korea. Waarom die minder ondenkbaar worden? Trump benoemde deze week John Bolton als zijn nieuwe veiligheidsadviseur, een invloedrijke positie in het Witte Huis. En deze Bolton is van beide oorlogen – of op zijn allerminst van het dreigen ermee – min of meer een fan.

John Bolton is al eerder in the picture geweest. Onder George Bush was hij Amerikaans ambassadeur in de Verenigde Naties. Hij manifesteerde zich als voorstander van de keiharde lijn tegen Irak. Die lijn kwam neer op een aanvalsoorlog op dat land, gevolgd door een bezetting waartegen zich een ongrijpbaar verzet ontplooide, waartegen de bezetters dan weer grof geweld inzetten. De nog steeds voortwoedende strijd tussen de regering van Irak enerzijds, en IS/Daesh anderzijds, in van die oorlog een uitvloeisel: IS/Daesh is de opvolger van Al Qaeda in Irak, één van de groepen die de bezettingsmacht – maar tegelijk ook het Sjiitische deel van de bevolking – bestreed met zeer bloedige aanslagen. En de regering in Irak, die niet alleen IS/Daesh bestrijdt, maar ook de Soennitische bevolking tot doelwit maakt, precies de mensen waar IS/Daesh steun in zoekt en deels vindt… die regering is indirect in het zadel geholpen door de Amerikaanse bezetters.

Van deze hele bloedige ellende is John Bolton dus één van de architecten. Naar verluidt heeft deze man zichzelf aangeprezen bij Trump via de volgende opmerking: “Jij voerde campagne tegen Iran. En als je mij benoemt, dan is dat wat ik voor je gaan produceren.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr