Trollenleger van Poetin en Trump opent de aanval op Merkel

Het online trollenleger van Poetin en Trump heeft de aanval geopend op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel is al tijden een geliefd haatobject van extreemrechts, met name nadat ze Syrische vluchtelingen van harte welkom heette in Europa (“wir schaffen das”), maar recentelijk zijn de rechtse trollen pas écht vol in de aanval gegaan.

Volgens Buzzfeed maken niet alleen beruchte “Fake News” sites als yesimright.com, shoebat.com, endingthefed.com, truthfeed.com, en yournewswire.com zich schuldig aan het verspreiden complot, maar ook en vooral Britse tabloids als de Express en Mail Online. Ook het Kremlinkanaal Russia Today (RT) maakt zich schuldig aan het verspreiden van nepnieuws en bizarre complottheorieën rond de Duitse bondskanselier. Zo beweerde RT recentelijk dat ISIS in Syrië getraind zou worden door Duitse militairen.Merkel

De door tabloids en Poetinpropagandakanalen gecreëerde hoaxes en complottheorieën worden opgepikt door rechtse Facebookgroepen als Conservative Country (700.000 volgers), The Deplorables (450.000 volgers) en Freedom Daily (1,6 miljoen volgers) die het nepnieuws gretig verspreiden. Hoaxes worden daarmee in die kringen al snel ‘waar’: het worden feiten die niet meer ter discussie staan.

Berucht voorbeeld is het door de Express verspreidde nepnieuws dat de Duitsers zouden eisen dat Merkel een referendum organiseert over de EU. Volgens de Britse tabloid zouden de Duitsers de EU spuugzat zijn. Het ‘nieuws’ werd ruim 5000 keer gedeeld op Twitter en kon op FB rekenen op 185.000 likes.  In werkelijkheid steunt 80% van de Duitse bevolking de EU en vindt ruim 70% van diezelfde bevolking een referendum een slecht idee.

Volgens Buzzfeed kunnen 14 van de 21 best scorende items over Merkel op Facebook beschouwd worden als ‘nepnieuws’. In de meerderheid van de gevallen is dit nepnieuws afkomstig van Britse tabloids.

Volgens Simon Hegelich, een politicoloog verbonden aan de Technische Universiteit München, wordt Merkel nu gericht onder vuur genomen, o.a. door bots. Aan dat laatste zou ook de neofascistische Alternative für Deutschland zich schuldig maken. Ook een aantal beruchte Trumptrollen heeft na de verkiezingsoverwinning van de Oranje Fascist de aandacht verlegd van Clinton naar Merkel:

Dit trollenleger retweet elkaar volgens Buzzfeed obsessief.

In Duitsland lijkt deze gecoördineerde haatcampagne voorlopig niet echt aan te slaan: Merkel’s populariteit is – na een kleine dip – weer groeiende en de CDU doet het goed in de peilingen. Daarin schuilt volgens Wolfgang Blau, een voormalige redacteur van Die Zeit niet het gevaar:

Duitse media en de regering van kanselier Merkel lijken zich niet bewust te zijn van – of op zijn minst gevaarlijk slecht voorbereid op – de media-aanval die hen van de kant van een groot deel van de Britse media en de met hen sympathiserende rechtse media in de VS te wachten staat wanneer Artikel 50  ingeroepen wordt en het Verenigd Koninkrijk voor haar economische toekomst en de Britse regering voor haar geloofwaardigheid moet vechten

Bron: Buzzfeed