Traditie

Met het oordeel der engelen en de uitspraak der heiligen bannen, verwensen en vervloeken wij Benedictus de Spinoza met toestemming van de gezegende God en geheel deze heilige gemeente (…) met alle vervloekingen die in de wet geschreven staat.

Ban waarmee Spinoza in 1656 uit de joodse synagoge van Amsterdam werd gestoten.

Beweren dat God en natuur hetzelfde zijn… Dat strookte niet met de joodse geloofsleer. Spinoza verloor zijn baan en zag zich genoodzaakt om Amsterdam te ontvluchten. Een vluchteling in eigen land, of was Spinoza niet meer dan een Joodse Nederlander en onderschreef hij niet de toenmalige mores? Was René Descartes voor die tijd niet naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gekomen vanwege vrijheid van meningsuiting? Waar kennen we dat nog meer van, het niet onderschrijven van de huidige Nederlandse mores? Turkse Nederlanders? Mensen, waarvan gezegd wordt, dat ze een niet-Nederlands karakter hebben, i.t.t. de PVV? En de Joodsche Raad dan, waar de opa van Asscher zitting in had? Was het zaad, waar uiteindelijk Asscher uit voortgekomen is, wel Nederlands?

Of is het zaad van de normen en waardenmaatschappij, waar Balkenende zo op hamerde, dit:

Onder de huidige condities dwingt oorlog alle naties, zelfs naar eigen zeggen de meest democratische, ertoe autoritair en totalitair te worden.

John Dewey (1859-1952)

Is het discours in Nederland zo verwaterd, dat de grondwet er niet meer toe doet? Zijn onderbouwde feiten niet meer dan meningen, zoals Koning Prins Pils meent?

Pijnlijk.

Maar… zoveel lol met een lege rol. Dat dekt de lading in het huidige Nederlandse discours wel zo ongeveer.

Als een politiek hoogtepunt alle kenmerken van een dieptepunt heeft dan zijn we wel erg diep gezonken met het schip van Staat. (Bron)

Laat die kutsite nog maar even doorgaan. (Bron)