Tovenaarsleerling Livestro


Muziek: Paul Dukas, naar een gedicht van Goethe. Tot animatie verwerkt in Fantasia, een cultureel hoogtepunt in het oeuvre uitgebracht onder de naam Disney, zoals we het nooit meer uit die hoek zullen zien komen.

Ik heb het filmpje meermalen rondgekwetterd als ik weer eens een uiting zag van Joshua Livestro waarin hij duidelijk afstand nam van degenen die ooit zijn beschermelingen waren – de hele stoet van lawaaiige geestelijke dwergen die in Nederland voor “rechtse opiniemakers” doorgaan.
Een van de mooie trekjes van de leer van Jezus van Nazareth is de opdracht tot vergeving. Men zou Livestro, die als tovenaarsleerling ziet wat hij aangericht heeft, kunnen vergeven. Maar veel intellectuele eerlijkheid zie ik niet in zijn spraakmakende afstandnemen van veel van de door hem gelanceerde praatjesmakers – in een krant die zelf zwaar geïnfecteerd is met racistisch en fascistoïde “gedachtengoed”.
“Cultureel marxisme” komt niet nu pas op als term, en hij is niet uitgevonden door Breivik. De Republikeinse Partij in de VS is sinds de burgerrechtenbeweging een soort gesticht van rechtse wartaal gebleven (de bodem daarvoor is al gelegd in de dagen van McCarthy).

Livestro is wel een van de weinigen die het f-woord durft gebruiken tegen degenen die ooit zijn beschermeling en medestander waren. Er heeft wel degelijk een gelijkschakeling plaatsgevonden in De Media in Nederland: ieder oprisping van wat men voor Het Volk aanziet – de nooit gehoorde PVV-stemmer met name – is heilig en mag beslist niet als racistische of fascistische waanzin afgedaan worden. Is er een complot? Ik denk dat het vooral ligt aan het feit dat liberal Nederland (net als hun tegenhangers in de VS) niet zo ver afstaan van het PVV-“denken”. De niche in de markt voor quasi-intellectuele ultrarechtse prietpraat heeft nu een bedding in de vorm van wat een echte partij dreigt te worden, de club van Baudet. “Volks” tegen “fatsoenlijk” (onbestaanbaar, maar voor “nette” mensen is het wel zo) fascisme, Wilders tegenover Baudet.
Een Linkse Lente hiertegen zie ik nog niet in Nederland. Livestro hoort daar in ieder geval niet bij. Al houd ik voor hem de mogelijkheid open, zo royaal ben ik ook wel weer. Dus: nu niet.
Eerst nog maar eens een flinke mep tegen uw hol aannemen, tovenaarsleerling.