Tories vervangen UKIP in Britse graafschapsraden

Bij verkiezingen voor 35 graafschapsraden in Engeland en voor alle overeenkomstige raden in Wales en Schotland is de xenofobe “anti-Europese” UK Independence Party weggevaagd. Hun belangrijkste programmapunt: het Verenigd Koninkrijk: de EU uit, is opgepakt door de Tories, die met een over Leiderschap bazelende premier de zogeheten Brexit gaan uitvoeren (ook al was de partij hier verdeeld over).
Labour verloor ten opzichte van 2013 en ook de Liberaal-Democraten verloren zetels. De laatstgenoemden waren de enige van de gevestigde partijen die tegen de uitslag van het referendum van vorig jaar in willen gaan.
Plaid Cymru, de Welshe sociaal-democratisch ingestelde onafhankelijkheidspartij, won zetels, de gelijkaardige Scottish National Party bleef stabiel, maar het feit dat de Tories nu de tweede partij van Schotland zijn in plaats van Labour is pijnlijk.

Labour wist ook maar twee “Metro mayors”-posten (burgemeesters van grote stedelijke gebieden) te veroveren of liever te behouden.
Doordat de opkomst niet hoger was dan ongeveer een derde van de kiesgerechtigden is het moeilijk meer dan een tendens te ontwaren voor de algemene parlementsverkiezingen voor het VK van volgende maand. Maar bemoedigend is het niet voor Labour.

Zie bijvoorbeeld hier.