Topwetenschappers tot Obama: boor niet op Noordpool

Meer dan vierhonderd internationale wetenschappers hebben Amerikaans president Barack Obama opgeroepen om geen nieuwe boringen naar aardolie toe te laten in het Noordpoolgebied.

Naarmate het poolijs smelt, wordt het voor oliebedrijven steeds interessanter om in het Noordpoolgebied op zoek te gaan naar nieuwe voorraden. De regering-Obama overweegt de openbare veiling van nieuwe licenties voor verkennende boringen in de Beaufortzee (noordkust van Alaska) in 2020 en in de Tsjoektsjenzee (Chukchi Sea -westkust van Alaska) in 2022.

Nieuwe verkennende boringen zullen enkel tot nog meer klimaatverandering leiden, waarschuwen 388 wetenschappers uit 13 landen in een brief aan de Amerikaanse president. Ze dringen er bij de Amerikaanse regering ook op aan om de inheemse bevolkingsgroepen te betrekken bij verdere ontwikkelingen in het gebied.

Bij de ondertekenaars is ook een voormalige topfiguur uit Obama’s eigen regering. Jane Lubchenco, is voormalig hoofd van de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA): “Ik heb enkele van de nooit geziene veranderingen in de Noordpool met eigen ogen vastgesteld”, zegt ze. “De bescherming van belangrijke gebieden is een essentiële stap om de veerkracht van de regio te behouden.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be