Toekomst VN-missie Darfoer onzeker na massale verkrachtingen

Het voortbestaan van UNAMID, de gemengde missie van de Afrikaanse Unie en de VN in Darfoer, zal grotendeels afhangen van wat er eind oktober 2014 precies gebeurd is in het dorp Tabit in het noorden van de regio Darfoer in het oosten van Soedan.

In het rapport Mass Rape in Darfur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) wordt melding gemaakt van meer dan tweehonderd verkrachtingen van vrouwen en meisjes eind oktober 2014, in een periode van 36 uur. UNAMID deed al een eigen onderzoek en publiceerde op 10 november 2014 een verklaring waarin stond dat “er geen bewijs was gevonden van of informatie was ontvangen over beschuldigingen in de media tijdens de betreffende periode”.

Woordvoerder van de VN-secretaris-generaal Stéphane Dujarric stelde echter op 17 november 2014 dat de massale aanwezigheid van Soedanese militaire politie in Tabit een goed onderzoek had bemoeilijkt. Hij riep op tot “onbelemmerde” toegang tot het dorp om “een volledig onderzoek” te kunnen doen. Op het moment dat het rapport van HRW uitkwam, wachtte UNAMID nog op die toegang. De verklaring van 10 november 2014 staat nog steeds op de website van UNAMID, zonder nadere toelichting (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be