Timmermans verdedigt hardhandig Spaans optreden in Catalonië

‘Het toegepaste geweld van de kant van de Spaanse regering in Catalonië was proportioneel.’ Zo heeft Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie, verklaard in het Europees Parlement (EP) tijdens een debat over de crisis in Catalonië. Onomwonden veroordeelde hij de inspanning om een referendum over onafhankelijkheid te houden als een schending van de Spaanse grondwet en derhalve als een bedreiging van de rechtstaat in alle EU-landen.

Catalanen van hun kant beschouwen het referendum als een democratische uitdrukking van de vrijheid van meningsuiting en van het recht op zelfbeschikking. Woedende reacties riepen de woorden van Timmermans daar op.

Het debat in Straatsburg kon overigens alleen plaatsvinden nadat in het Parlement was afgesproken dat het onderwerp ‘de rechtstaat en de grondrechten in Spanje in het licht van gebeurtenissen in Catalonië’ zou betreffen. Dit was geëist door de Europese Volkspartij, ruim de grootste partij in het EP waartoe ook de Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy behoort.