Timmermans: ‘Perfecte storm’ bedreigt EU

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is bezorgd dat de samenwerking in de Europese Unie strandt. Volgens hem vormen de opeenvolgende eurocrisis en vluchtelingencrisis een ‘perfecte storm’ die te heftig voor de unie kan zijn.

Tussen neus en lippen door zegt hij dat het neoliberale project EU op zijn gat ligt. In de constructie waarbij iedere lidstaat in cruciale kwesties een veto heeft, wordt die ook gebruikt. Dat levert telkenmale politieke impasses op met besluiteloosheid als gevolg. En een groot aantal burgers in verschillende lidstaten ziet slechts een steeds verder afglijden van bestaanszekerheid. Als de EU geen oplossing voor hun problemen biedt, dient de unie het loodje te leggen.

Samenwerking tussen landen is pas effectief in een federatie. De Verenigde Staten van Amerika hebben dat indertijd hardhandig geleerd via een burgeroorlog. Maar in een federatie is neoliberale dominantie niet vanzelfsprekend. Het ‘gevaar’ van een sociaal Europa ligt dan op de loer. Of Europese elites desondanks toch meewerken aan federale samenwerking is afwachten.