Tientallen doden bij aanval Afghaanse luchtmacht in Kunduz

Bij een aanval van de Afghaanse luchtmacht op een religieuze school in de noordelijke provincie Kunduz zijn mogelijk meer dan 100 mensen om het leven gekomen. Volgens de Afghaanse regering was de aanval gericht tegen de Taliban, maar de overgrote meerderheid van de slachtoffers bestaat uit burgers, waaronder veel kinderen.

Volgens het Afghaanse Ministerie van Defensie zijn bij de aanval 30 leiders van de Taliban om het leven gekomen, maar ooggetuigen vertelden Al Jazeera dat zich in het gebouw vooral kinderen bevonden die zaten te wachten op de uitreiking van een diploma.

Volgens de getuigen zijn tenminste 100 mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder van de Taliban zegt dat er geen strijders van de Taliban aanwezig waren, maar dat bij het bombardement 150 burgers om het leven zijn gekomen.

Volgens een van AJ’s getuigen betrof het een ceremonie waarbij kinderen een diploma uitgereikt krijgen omdat ze een religieuze cursus met succes afgerond hebben. Volgens hem waren er leden van de Taliban aanwezig om de kinderen te feliciteren. Veel van de kinderen waren niet ouder dan 12.

In een niet zo ver verleden hebben Nederlandse militaire eenheden een missie uitgevoerd in Kunduz. Met weinig succes: het district is tegenwoordig stevig in handen van de Taliban.