Tientallen arrestaties bij protesten tegen Orban’s slavenwet

Ook gisteren zijn in Boedapest weer duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het cryptofascistische bewind van premier Viktor Orbán. De politie greep hard in en arresteerde tientallen betogers.


De demonstraties begonnen vorige week woensdag, nadat het parlement een wetsvoorstel aannam dat arbeiders dwingt jaarlijks 400 uur over te werken – wat in de praktijk neerkomt op de invoering van een zesdaagse werkweek.

Inmiddels zijn de protesten ook gericht tegen de staatsmedia en Orbán’s pogingen de onafhankelijke rechtspraak in Hongarije de nek om te draaien.


Een groep van 2000 betogers rukte op naar het gebouw van het door Orbán gecontroleerde tv-station MTV:


De politie vuurde traangas af op de betogers en arresteerde tientallen mensen. Een woordvoerder van de oppositie werd in elkaar geslagen toen hij om spreektijd vroeg bij de staatsomroep:

Volgens regeringspartij Fidesz zit – je verwacht het niet – George Soros achter de betogingen, een frame dat natuurlijk gretig overgenomen wordt door extreemdomrechtse blogs. In werkelijkheid worden de demonstraties breed gedragen. De zwaar verdeelde oppositie is er zowaar in geslaagd de handen ineen te slaan, wat wel een unicum genoemd mag worden.