Tien redenen om de grenzen te openen

Antropoloog Michel Agier en politicoloog François Gemenne houden een pleidooi voor open grenzen. Lees hier hun tien argumenten om de grenzen te openen:
1. Omdat grenzen sluiten niets uithaalt

Migratie is een sociaal gegeven, een realiteit in onze wereld en het is absurd om tegen deze realiteit te willen ingaan. Het is niet omdat een grens open of gesloten is dat mensen ervoor kiezen om te emigreren of in hun land te blijven.

Het idee dat het sluiten van de grenzen migratiestromen kan beperken is onrealistisch en misdadig. Het is een complete miskenning van de realiteit. Het zorgt er enkel voor dat de tocht onzekerder, duurder en gevaarlijker wordt en dat de Middellandse Zee in een massagraf verandert. Door de grenzen te openen krijgen mensen in de eerste plaats de kans te migreren in veilige en waardige omstandigheden. Door de grenzen te openen kan een einde gesteld aan de tragedie die zich aan de Europese grenzen afspeelt.

2. Om de mensensmokkelaars te bestrijden

Als grenzen open zijn, en mensen zich op legale wijze kunnen verplaatsen dan zorgt men ervoor dat smokkelaars niet langer munt slaan uit het vervoeren van ladingen mensen en daarbij steeds gevaarlijker te werk gaan. De grenzen openstellen is de meest doeltreffende manier om de smokkel te bestrijden. Zo kunnen migranten per vliegtuig komen in, in plaats van in een bootje.

3. Omdat het beeld van een invasie een waanvoorstelling is.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be