Thales schendt wapenembargo Myanmar

In februari vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk aan Minister Koenders:

Myanmar heeft een doelzoekradar geleverd gekregen door Barad Electronics uit India, waarvan diverse bronnen zeggen dat deze is gebaseerd op een door Thales ontwikkelde radar. Is het juist dat Thales hierbij betrokken is? Hoe verhoudt dit zich tot het militair embargo ten aanzien van Myanmar?

(bron)

Het antwoord van Koenders:

Ik kom bij de vraag over Thales-radarsystemen op schepen in Myanmar. Het bedrijf Bhazat uit India heeft radarapparatuur voor India geproduceerd in licentie van Thales. Daarbij is contractueel vastgelegd dat Bhazat niet zonder opgave van een eindbestemming aan derde landen kan leveren. Er is geen toestemming gegeven en geen Thales-technologie gebruikt voor de levering aan Birma-Myanmar. Als er iets geleverd is, is het door India ontwikkelde apparatuur geweest. De leverantie die de heer Van Dijk noemde, heeft volgens mijn informatie dus niet plaatsgevonden. Mocht dit niet voldoende informatie zijn, of mocht hij een vervolgvraag hebben, dan zijn wij bereid hier gedetailleerd naar te kijken.

(bron)

Nu blijkt dat er wel degelijk Thales-technologie gebruikt bij de levering van een radarinstallatie aan Myanmar:

Uit onderzoek van Stop Wapenhandel dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat militaire radar van Nederlands ontwerp is geëxporteerd naar Myanmar, ondanks een Europees militair embargo dat alle militaire leveringen naar dit land verbiedt. De export vond plaats via een Indiaas bedrijf.

Thales zelf bevestigt dat de lange afstandsradar LW-04 aan de basis staat van de nu door het Indiase bedrijf Bharat Electronics geleverde systeem.

(bron)

Reden genoeg om Bert Koenders te vragen om deze volgens hem niet bestaande levering aan de Kamer te komen uitleggen.

Het hele rapport (Engels) kan je hier lezen.