Terrorisme: onderhandelen is de enige oplossing

Conflicten met terroristen zijn nog nooit opgelost met geweld alleen, zegt Brits bemiddelaar Jonathan Powell. “De geschiedenis leert dat we uiteindelijk altijd moeten onderhandelen. Dat geldt ook voor IS.”

Praten met terroristen? Nooit! Dat zweren de autoriteiten altijd na terroristisch geweld. “Met het kwaad gaan we niet praten, we vernietigen het”, zei vice-president Dick Cheney na de aanslagen van 9/11. Datzelfde had president Theodore Roosevelt (1901-1909) een eeuw eerder al gezegd, toen Amerika werd opgeschrikt door anarchistische terreur.

De Britten zeiden het over de terroristen in hun koloniën, de Turken over de Koerdische PKK, de Spanjaarden over de Baskische ETA en de Colombianen over de guerrilla van de FARC. Aan het eind van het liedje zijn ze allemaal, openbaar of in het geheim, met elkaar in gesprek gegaan. Zoals een Britse politicus verzuchtte: “Alle terroristen komen uiteindelijk altijd, op uitnodiging van de regering, op de borrel in een duur Londens hotel.”

Helaas gaat daar meestal heel veel bloedvergieten aan vooraf, zegt Brits diplomaat Jonathan Powell. Hij was namens de Britse regering onderhandelaar in verschillende conflicten en speelde onder andere een belangrijke rol in de totstandkoming van het vredesakkoord met de Noord-Ierse afscheidinsbeweging IRA. In zijn boek Talking to Terrorists, dat eind 2014 verscheen, analyseert hij honderden conflicten met terreurbewegingen en hoe ze uiteindelijk zijn beëindigd. Zijn conclusie: een conflict kan niet eindigen zonder praten. Dat geldt zelfs voor het islamitisch terrorisme dat nu over de wereld raast. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be