Tentenkamp van straatvluchtelingen wordt leven zuur gemaakt in Den Haag

Sinds 19 september staat op de Koekamp in de gemeente Den Haag een tentenkamp van uitgeprocedeerde, op straat gegooide vluchtelingen.

In eerste instantie werd domweg geen toestemming voor de demonstratie verleend. De rechter moest er aan te pas komen om voor onbepaalde tijd dag én nacht te kunnen demonstreren op Koekamp.

De gemeente verbiedt echter nog altijd het plaatsten van (gesloten) tenten. Occupy Den Haag heeft hier ook voor moeten procederen maar mag op het Malieveld intussen tenten plaatsen, al moet er wel zicht op de binnenkant zijn (dus transparante doeken), en mag de rits niet dicht.
Op Koekamp, het terrein van Recht op Bestaan, staan nu een elftal party tenten. Dit is onderdak zonder beschutting. Dus als het waait en regent worden de mensen blootgesteld hieraan. De gemeente Den Haag, zogenaamd Stad van Recht en Vrede, ziet liever dat de mensen, die al jarenlang op straat leven en nu zichzelf zichtbaar durven maken, verrekken in de kou en ziek worden van de regen.

Voortdurend staat een politiebus bij het kamp. Af en toe betreden de smerissen het terrein om rond te kijken, foto’s te maken, te proberen een praatje aan te knopen. Zien zij ook maar het minste dat burgemeester van Aartsen wel eens verboden zou kunnen hebben, dan komen ze er een einde aan maken. Zodra het vandaag ging regenen, en mensen geḯmproviseerd doorzichtig plastic aan de zijkanten van de partytenten wilden bevestigen, werd dit direct verboden. Een gasbrander om op te kunnen koken moest worden afgedwongen, maar die heeft tenslotte kunnen blijven.

Heden, 24 september 15.00 uur, dient het kort geding waarin afgedwongen zou kunnen worden tegen weer en wind bestendige tenten te gebruiken voor het kamp waarvoor verder wel toestemming is gegeven.
De Haagse politie heeft intussen blijkbaar zo weinig omhanden dat zij vierentwintig uur per dag het kamp kan bewaken.
Bron, tevens site verbonden aan het kamp.