Tegenstanders schaliegas houden hart vast voor Trump

Tegenstanders van schaliegaswinning in de Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de plannen van de aankomende president Donald Trump om de winning van fossiele brandstoffen te stimuleren.

De Amerikaanse staat Oklahoma telt 50.000 aardgasbronnen. Bij 4.000 daarvan wordt gebruik gemaakt van fracken, een techniek uit de schaliegaswinning. Van die 4.000 bronnen zijn er zo’n 200 in Payne, waar Earl Hatley de gevolgen heeft gezien van de gaswinning.

“Fracken is schadelijk voor het water, dieren en planten, en de waarde van vastgoed. Het veroorzaakt aardbevingen waar voorheen nooit bevingen waren”, zegt Hatley, een nakomeling van de Cherokee/Delaware-indianen. “Sinds 2007 kwamen er steeds meer trillingen in de buurt van de bronnen. Ik kan de vieze uitstoot van de bronnen ruiken, ik word er ziek van”, zegt hij.

De regio bij Payne is zijn voorouderlijk land, waar hij nog eigendommen heeft. Hatley zegt dat hij er niet meer komt vanwege de giftige uitstoot van de bronnen.

“De olie- en gasindustrie fakkelt ontsnappend gas af en controleert niet op lekkages. In Oklahoma bestaan daar geen regels voor. We hebben een paar bronnen kunnen testen en ze bleken allemaal schadelijk”, zegt Hatley, die oprichter is van Local Environmental Action Demanded (LEAD), een niet-gouvernementele organisatie in Oklahoma.

Methaan

In andere staten spelen soortgelijke problemen. De beweging tegen fracken in de VS maakt zich grote zorgen over wat Trump gaat doen na zijn aantreden op 20 januari. De Verenigde Staten zijn wereldwijd de grootste producent van schaliegas en -olie.

“Trump geeft signalen af dat hij de fossiele brandstoffenindustrie zal steunen. Dat zal de al bestaande problematiek bij fracken, zoals watervervuiling en methaanuitstoot, verergeren”, zei de Argentijnse activist Daniel Taillant, hoofd van het Center for Human Rights and Environment (CHRE), onlangs bij een bijeenkomst over fracken in Little Rock (Arkansas).

Bij fracken wordt gas uit schaliegesteente gewonnen door boren en het onder hoge druk injecteren van vloeistof, waardoor het gesteente barst. De gebruikte vloeistof bevat grote hoeveelheden chemische stoffen, waarvan sommige giftig zijn. Bij het proces komen vaak grote hoeveelheden schadelijk afvalwater vrij, dat gerecycleerd moet worden. Ook komt er methaan vrij, een broeikasgas dat vele malen vervuilender is dan CO2.

Uit diverse studies is gebleken dat fracken schadelijk is voor het water, de lucht en het landschap, en dat het seismische activiteit uitlokt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be