Tegendemonstratie Pegida te Eindhoven

Vandaag nam ik voor de tweede keer in korte tijd aan een demonstratie deel, na de Klimaatmars in Amsterdam, en het was ook slechts de tweede in totaal in mijn 55-jarige leven tot nu toe. Demonstraties zijn in het algemeen namelijk niet zo mijn manier van uitdrukking geven aan mijn mening.

Het ging deze keer dan ook om iets dat me zeer na aan het hart ligt, en tevens de reden is dat ik al acht jaar voor Krapuul schrijf: namelijk de aanhoudende ophitserij, intimidatie en haatzaaierij tegen “mensen met een migratie-achtergrond” in het algemeen (lees: bruine mensen, want daar bedoelt men echt geen hierheen gemigreerde Engelsen of Duitsers mee) en moslims in het bijzonder. Kortom, die aanhoudende bruine stroom ten gevolge van de racistische buikloop die sinds Pim Fortuyn en vooral sinds Wilders niet meer te stoppen lijkt.

Dit verschijnsel zou zich vanavond, bij het begin van de Ramadan, manifesteren in een Pegidademonstratie bij de Al Fourqaanmoskee in Eindhoven, de stad waar ik woon. En dat wou ik niet zomaar over mijn kant laten gaan. En al zijn demonstraties dan niet zo mijn ding, ik wou in elk geval íets doen, dus zette ik deze avond in mijn agenda. De avond ervoor was er al een actie geweest waarbij mensen als steunbetuiging op bezoek gingen bij de moskee, waar zo’n vijftig mensen op af zijn gekomen. Het moet een zeer aangenaam samenzijn geweest zijn.

De demonstratie van vandaag bleek een aanzienlijk kleinere groep te betreffen, maar bij lange na niet zo klein als die van Pegida, die zoals inmiddels bekend met precies nul mensen op waren komen dagen. Unterscharführer Wagensveld liet namelijk weten het niet eens te zijn met de beperkingen die hen door gemeente Eindhoven waren opgelegd, zoals uitgebreid hekwerk rond de moskee en omliggende straten waar men binnen moest blijven.

In de verte de Al Fourqaanmoskee

Als ze wel waren gekomen had onze tegendemonstratie niet eens in de buurt van Pegida kunnen komen, begreep ik. Dus blies hij de hele zaak af. Zoals Peter Storm hier in zijn interview uitlegt kan het heel goed zijn dat die beperkingen er ten gevolge van de druk van een tegendemonstratie zijn gekomen.

Na de volkomen uit de hand gelopen toestand bij de Kick Out Zwarte Pietdemonstratie afgelopen jaar in deze stad had de gemeente Eindhoven blijkbaar absoluut geen risico willen nemen, en was er toch zeker een heel peloton politie op de been, met diverse auto’s, motoren een overvalwagen en bereden politie erbij.

De mars voerde over de Kruisstraat en de Woenselse Markt, waar veel mensen van buitenlandse afkomst wonen, vooral ook veel Turkse mensen. Diverse keren zag ik dat die ons bemoedigend en goedkeurend toeknikten. Het was maar goed dat we een paar spandoeken bij ons hadden en dat er diverse leuzen gescandeerd werden, want een Turkse man vertelde ons op de terugweg dat hij gehoord had dat sommige mensen aanvankelijk dachten dat wíj Pegida waren, totdat die leuzen dus begonnen. Ook hij vertelde ons dat de actie zeer gewaardeerd werd.

En dat is waar het mij persoonlijk vooral om gegaan is, om al die moslims in Eindhoven een hart onder de riem te steken, ze in elk geval te laten weten dat er ook mensen zijn die hen steunen, die hen niet willen vernederen of initimideren, en dat ook niet wensen toe te laten.