Taliban distantiëren zich van aanslag in Kaboel

De Taliban hebben nadrukkelijk afstand genomen van de aanslag gisteren in Kaboel die zeker 80 mensenlevens heeft geëist.  De aanslag werd vrijwel onmiddellijk opgeëist door ISIS. Volgens de Taliban is ISIS erop uit een “burgeroorlog uit te lokken”.

De aanslag was gericht tegen de Hazara, een sjiïetische minderheid in Afghanistan. Dat de Taliban het nu opnemen voor de Hazara is tamelijk ironisch: tijdens het bewind van de Taliban werden de Hazara zwaar gediscrimineerd en soms zelfs vervolgd.

De verhouding tussen de Taliban en ISIS is – voorzichtig uitgedrukt – gespannen. De Taliban zien ISIS niet als bondgenoten, maar als concurrenten die proberen hún gebied in te pikken. De afkeer is wederzijds: ISIS heeft met de haar kenmerkende bloeddorstigheid afgerekend met sympathisanten van de Taliban. Berucht is de episode waarbij ISIS dorpsoudsten die loyaal waren aan de Taliban dwong op mijnen te gaan staan, waarna de mijnen tot ontploffing werden gebracht. Uiteraard werd het hele gebeuren gefilmd en vol trots door het persagentschap van ISIS verspreid.

Bron: Al Jazeera