Stuur vluchtelingen en migranten niet terug naar de hel van Libië

2016 was het dodelijkste jaar voor vluchtelingen en migranten die de Middellandse Zee overstaken.

Meer dan 4.500 mannen, vrouwen en kinderen verdronken of verdwenen toen ze de oversteek maakten in onzeewaardige en overvolle boten. Ook dit jaar hebben al velen hun leven verloren.

Europa zou alles in het werk moeten stellen om levens te redden en veilige routes moeten bieden aan mensen die aan een gevaarlijke overtocht beginnen. Maar in plaats daarvan werkt Europa samen met de Libische autoriteiten om vluchtelingen en migranten te onderscheppen en terug te brengen naar Libië. Daar worden ze opgesloten in detentiecentra, waar ze groot risico lopen om slachtoffer te worden van misbruik, marteling en verkrachting.

Bovendien verminderden de Europese overheden het aantal reddingsboten op de Middellandse Zee. Het redden van mensen in nood op zee is een verplichting op basis van internationale verdragen.Omdat Europa het laat afweten, zien hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen en SeaWatch zich genoodzaakt om levens op zee te redden.

De Libische autoriteiten kunnen niet garanderen dat de mensenrechten van vluchtelingen en migranten worden gerespecteerd. Zolang Libië geen veilig land is moeten er geen mensen naar worden teruggestuurd.

Kies ervoor om levens te redden! Teken de petitie en dring er bij premier Rutte op aan niet mee te werken aan het terugsturen van vluchtelingen en migranten naar Libië.