Studenten gaan de straat op vanwege renteverhoging op studieschuld. Op 21 mei, de vijftigste verjaardag

Studenten gaan op 21 mei de straat op tegen de renteverhoging. Op 28 mei stemt de Eerste Kamer over de renteverhoging waarmee de studieschuld gemiddeld met €5.000 verhoogd wordt. GroenLinks trekt haar steun voor het schuldenstelsel nu in. De renteverhoging breekt met de basisbeursbeloftes. “Deze maatregel toont opnieuw dat het geen sociaal leenstelsel is, maar een asociaal schuldenstelsel. Wij gaan de straat op en roepen de Eerste Kamer op tegen de renteverhoging te stemmen”, aldus Humanities Rally  activiste en oud-LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos.

Naast de sociale leenvoorwaarden worden ook andere basisbeursbeloftes gebroken. Ten eerste worden de beloofde investeringen worden vaak niet gedaan. De Rekenkamer concludeerde dat het van tweederde van de €600 miljoen aan basisbeursgeld onbekend is of het (juist) geïnvesteerd is. Ten tweede is de helft van de originele €1 miljard die geïnvesteerd zou worden verdwenen door bezuinigingen.[1] Ten derde staan de gelijke kansen onder druk, terwijl de toegankelijkheid gewaarborgd zou zijn. Jongeren uit bijstandsgezinnen gaan minder naar het hbo door leenaversie en de mbo-hbo-doorstroom is met 10% afgenomen sinds de invoering van het schuldenstelsel. Hulzebos: “Het schuldenstelsel raakt de minst bevoorrechte studenten het hardst. De beloftes van gelijke kansen, sociale leenvoorwaarden en kwaliteitsinvesteringen zijn gebroken. Het is tijd om te concluderen dat de basisbeurs heringevoerd moet worden.”

Studenten komen op tegen de renteverhoging door verschillende initiatieven. Er is een petitie begonnen die al bijna 50.000 keer ondertekend is, studenten hebben een rapnummer gemaakt over gevolgen van het leenstelsel voor hun dagelijks leven en eerder startte student Rebecca Talbot de actie om collectief de Eerste Kamer via een brief te overtuigen tegen te stemmen. “Het water staat studenten aan de lippen. Wij zijn het zat de melkkoe te zijn wanneer de overheid haar huishoudboekje niet op orde heeft.” De dag van de demonstratie heeft een symbolische waarde, omdat 50 jaar geleden op 21 mei 1969, het Maagdenhuis werd ontruimd. Het UvA-pand werd een nationaal symbool van verzet en idealisme.

[1] Er is slechts €550 miljoen over van de €1 miljard. Dit maximale investeringsbedrag is nu nog niet aan de orde en wordt pas volledig in 2024 geïnvesteerd (Investeren in onderwijskwaliteit). In 2016 verdween €200 miljoen door het mislukte ‘Beter Benutten project’; in 2017 €43,6 miljoen en €244 miljoen door een gat in de begroting; in 2018 kwamen de doelmatigheidskorting van €183 miljoen en de lumpsumkorting van €19 miljoen er bij. Deze bezuinigingen zijn zowel specifiek op het studievoorschot als generieke bezuinigingen (die eveneens in strijd zijn met de kwaliteitsinvesteringen).

– Persbericht van Humanities Rally