Stroomuitval in Toronto en omgeving

Ander nieuws van uw Canada-correspondent:

Op het moment heeft men in de omgeving van Toronto last van stroomuitval. Niet door storm en onweer of iets dergelijks, nee het komt door ‘opspattend zout.’ Gelukkig ben ik tot nu toe van dit leed verschoond gebleven.

Door het warmer wordende weer kan tijdens regen en motregen het achtergebleven strooizout op de weg door langsrijdend verkeer opspatten naar de ‘isolatoren’ op de elektriciteitspalen die hierdoor vervuild worden en niet goed meer functioneren.

In januari en februari is er sowieso al vrij veel zoutophoping op de isolatoren ontstaan. Omdat het een koude winter was konden de isolatoren niet tijdig met een hogedrukspuit gereinigd worden; daarvoor heb je minimaal een temperatuur van +5 graden nodig

polefireDoor het mengsel van opspattend water en zout wordt de houten elektriciteitspaal een prima geleider. Het hout verliest zijn isolerende functie. Dit in combinatie met een vervuilde isolator maakt van de elektriciteitspaal als het ware een gloeispiraal; het zaakje vliegt in de fik.

Gemiddeld wordt er ieder jaar 2.3 miljoen liter zoutoplossing met een zoutconcentratie van 23% op de (snel)wegen verbruikt.

Een brandende elektriciteitspaal kan tienduizenden inwoners van Toronto en omgeving van de stroom afsluiten, voorwaar geen pretje rond deze tijd van het jaar.

Bron: Globalnews.ca.