Stop uitzettingen naar Afghanistan!

De Nederlandse overheid moet onmiddellijk stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afghanistan. Teken de petitie!

De Taliban in Afghanistan vermoordt in 2000 de vader van de toen zesjarige Azad. Samen met zijn moeder en broer vlucht hij naar Iran, waar ze niet kunnen blijven. Azad en zijn broer vragen uiteindelijk in 2011 asiel aan in Nederland. Hun moeder is onderweg overleden. Azad is homoseksueel en vreest voor zijn leven als hij terug moet naar Afghanistan. Azads broer krijgt een verblijfsvergunning, maar Azad niet.

De Nederlandse overheid gelooft niet dat hij homoseksueel is en in mei 2017 wordt hij uitgezet naar Afghanistan. Een paar dagen later spreekt Amnesty hem in Kabul. Azad is nu 23 jaar, zijn seksuele geaardheid verbergt hij. ‘Ik probeer hier een man te zijn, ik word gek, de angst beheerst me, vooral ’s nachts, ik ben zo bang.’

Azad is een van de duizenden Afghanen die recent vanuit Europa zijn uitgezet. De Nederlandse overheid beweert dat Afghanen kunnen worden teruggestuurd omdat het land veilig genoeg is. Het tegendeel is waar.

De politieke situatie in Afghanistan verslechtert voortdurend en het is er extreem onveilig. 2016 was het dodelijkste jaar ooit. Bommen, zelfmoordaanvallen, vervolging van religieuze, etnische en seksuele minderheden, gedwongen ronseling van kinderen, en marteling zijn een dagelijkse realiteit.

Samenwerkende organisaties:
Amnesty International
Defence for Children
Kerk in Actie
Save the Children
Stichting INLIA
Stichting LoS
Unicef Nederland
Vluchtelingenwerk Nederland

Tekenen.