Stop met die tendentieuze onzin dat Israel sport en politiek niet zou vermengen

beitar
Bij de Israelische voetbalclub Beitar ontstond in 2013 nogal wat deining toen twee Tsjetsjeense voetballers werden aangenomen. Moslims horen hier niet, schreeuwden de fans.

Een Iraanse voetballer die speelt bij de club AZ gaat kennelijk niet naar Tel Aviv om daar een bekerwedstrijd te spelen tegen Maccabi Tel Aviv. Ook speelt hij niet mee in de return, als Maccabi naar Alkmaar komt. In NRC Handelsblad wordt dat kennelijk gezien als iets dat niet in de haak is. De krant geeft tenminste ruimte aan een nijdig commentaar van twee bestuursleden van het Centrum Informatie en Documentatie Israel, (kortweg: CIDI), te weten mevrouw Barbara Barend en advocaat Ronnie Eisenmann. Zij schrijven:

”Voetbalclub AZ speelt dit jaar voor de Europa League tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Bij AZ speelt Alireza Jahanbakhsh, international van Iran. Jahanbakhsh is welkom in Israël, al is het alleen maar omdat ze in Israël sport niet met politiek willen vermengen. Maar helaas: AZ en Jahanbakhsh hebben besloten dat de Iraniër niet meereist naar Israël en zelfs niet meedoet in de thuiswedstrijd tegen de club uit Tel Aviv. Dat ligt niet aan Israël. De Iraanse international zou zelfs met ploeggenoten van Maccabi daags na de wedstrijd in Tel Aviv kunnen deelnemen aan het traditionele vrijdaggebed, niet in de synagoge maar in de moskee, zoals technisch directeur Jordi Cruijff van Maccabi desgevraagd opmerkte.
Maar het zal niet gebeuren, want AZ en Jahanbakhsh vrezen de lange arm van Iran. In zijn Iraanse paspoort staat vermeld dat Jahanbakhsh niet naar Israël mag afreizen: „De houder van dit paspoort kan niet naar bezet Palestina reizen.” Dat ‘bezet Palestina’ slaat op Israël. AZ vreest voor de gevolgen voor de familie van de voetballer, de voetballer vreest voor zijn internationale carrière als hij meedoet in een officiële Europa Leaguewedstrijd tegen een club uit Israël.
Om Israël het internationale voetbalplezier niet te ontnemen is het land noodgedwongen lid van de Europese voetbalbond UEFA. Wedstrijden in Azië, en wedstrijden als Israël-Irak, Syrië-Israël of Iran-Israël zijn nu eenmaal ondenkbaar. Ook dat ligt niet aan Israël; dat ligt aan de houding van al die landen die Israël niet erkennen. Omdat? Omdat Israël een Joodse staat is.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist

[Vraag: in welk werelddeel liggen Israël, Syrië, Irak en Iran volgens het CIDI? – Krapuul]