Stop IS-propaganda

Je kunt van IS zeggen wat je wilt maar hun video’s zijn vakwerk. Mooi uitgelijnde shots, rijen IS strijders in identieke uniformen, goed geluid, fraaie achtergrondjes, en prima montage. Geen wonder, want het is propaganda. Het is de bedoeling dat de twijfelende wanna-be extremist “Cool, wil ik ook!” denkt en een reis naar het kalifaat gaat regelen. Dus dan kan je niet met een onscherp en saai klotefilmpje à la Bin Laden aankomen. Het moet gelikt en strak, professionele propaganda. Door IS voor IS.

Maar er was een probleem, merkten ze in het kalifaat. Die onthoofdingsvideo’s zagen er wel gelikt uit, maar de westerse media waren toch een beetje huiverig om ze uit te zenden. Te gruwelijk. Om over slow motions van een brandende man in een kooi maar te zwijgen. Kortom, de video’s schoten hun doel voorbij.

Dus de nieuwste IS video is wat bedaarder van toon. Nog steeds goed gemaakt en behoorlijk professioneel, maar niet meer zo confronterend. Goed, we schieten nog steeds een stel mannen door het hoofd, maar dat is maar een paar seconden in een video van ruim 9 minuten. En geen close ups van openspattende schedels maar een ruim totaalshot. Executie op z’n Hollywoods. Misschien dat we dan wél op tv komen.

En ja hoor, het werkt. Het nieuwste IS propagandafilmpje gaat beter rond dan z’n voorgangers. Geen wonder, want de IS public relations afdeling weet heel goed wat ze doen.

Jammer alleen dat een hoop journalisten (of mensen die zich zo noemen) daar met open ogen intrappen. Terwijl ze denken dat ze nieuws brengen verspreiden ze IS propaganda. Die video’s zijn geen nieuws. Het is reclame voor IS, door IS. Door die video’s te linken of te hosten help je mee IS propaganda te verspreiden.

Natuurlijk moeten de executies in de pers gemeld worden en natuurlijk moeten we IS niet negeren. Zeker niet. Maar als je hun propagandavideo’s helpt verspreiden dan ben je er lelijk ingetrapt. Sukkel.