Stop de humanitaire ramp op de Griekse eilanden

Kinderen die zelfmoord willen plegen, toenemend seksueel en fysiek geweld [1] en geen uitzicht op een beter bestaan. In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden worden de levens van meer dan 19.000 mensen [2] verwoest. Een humanitaire ramp is gaande. En het wordt nog erger met alweer de vierde winter voor de deur.

We moeten een einde maken aan het enorme leed van deze mensen. Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren. Wij roepen de Nederlandse regering op om binnen Europa het voortouw te nemen en in navolging van Portugal 1.000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen.

Wij kijken niet langer weg. Jij ook niet? Kom in actie! Steun onze oproep aan de Nederlandse regering om 1.000 mensen van de Griekse eilanden over te nemen. Teken de petitie, en help ons mee.

Waarom is het belangrijk?

De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn compleet overbevolkt, waardoor mensen in verschrikkelijke omstandigheden leven. Op Samos zitten nu ongeveer 2.700 mensen vast, vier keer meer dan waar het kamp voor gebouwd is. En in het kamp Moria op Lesbos verblijven meer dan 9.000 mensen [2], terwijl het berekend is op maximaal 3.100 mensen.

Seksueel en fysiek geweld nemen toe en de psychische nood is zeer hoog. Artsen zonder Grenzen gaf onlangs aan dat één op de vier kinderen die naar hun kliniek kwamen zichzelf beschadigt, geprobeerd heeft zelfmoord te plegen of hierover heeft nagedacht. [3] Ook slapen mensen onder een doek dat gespannen wordt tussen twee tentjes in, ze moeten een wc delen met zeventig anderen, het rioolwater stroomt de tenten in en mensen moeten uren in de rij staan voor eten. Met de winter in aantocht wordt de noodsituatie alleen maar nijpender.

Wij kijken niet weg terwijl deze humanitaire ramp gaande is. Er moet nu een oplossing komen. Europa moet de mensen van de eilanden weghalen, zodat de kampen weer menswaardige opvang kunnen bieden, de asielprocedure gaat functioneren en mensen snel duidelijkheid over hun toekomst krijgen. Portugal zegde einde oktober 2018 al toe 1.000 mensen over te nemen en gaf hiermee het goede voorbeeld. Wij roepen de Nederlandse regering op dit voorbeeld te volgen. Breng 1.000 mensen van de Griekse eilanden naar Nederland over. Steun ook onze oproep!

Amnesty International
Interculturele Stichting Salaam
PAX
Protestantse Diaconie Amsterdam
Stichting Bootvluchteling
The Present Movement
Tosti Creative – creatief bureau
We Gaan Ze Halen

Gert-Jan van den Bergh – advocaat
Veerle Goudswaard – advocaat
Adriaan Stoop – advocaat
Martha Visser – advocaat

[1] https://www.msf.org/confinement-violence-and-chaos-how-european-refugee-camp-traumatising-people-lesbos
[2] Situatie 22 november 2018
[3] http://www.doctorswithoutborders.ca/article/msf-pulse-suicide-attempts-and-self-harming-among-child-refugees-moria-greece

– Tekenen bij De Goede Zaak.