Stop de aanvallen op het Midden-Oosten en stop het militair-industrieel complex

jsfVoormalig president van de VS Eisenhower heeft in 1961 al voor het militair-industrieel complex gewaarschuwd. Die waarschuwing heeft dramatische urgentie gekregen.

Er bestaat een significante discrepantie tussen de militaire capaciteit die Europa bezit en waar het op vertrouwt en de veiligheidseisen die de regio in de 21e eeuw op zich af ziet komen. Geen enkel aantal gevechtsvliegtuigen of kruisraketten kan voorkomen dat een kleine groep gewapende mannen een concertzaal binnenstormt. En toch horen we steeds opnieuw op de huiveringwekkend vertrouwde oorlogstrommels slaan. Hollande’s oproep voor een ‘genadeloze oorlog’ tegen IS is een wanhopige herhaling van de taal die we hebben leren kennen in de ‘war on terror’, die zo vaak geuit is door Blair, Sarkozy en anderen.
(Social Europe [vertaald uit het Engels])

Duidelijk wordt in dit fragment nogmaals de nutteloosheid van de JSF en ander geavanceerd wapentuig uiteengezet. En het gebruik ervan in het Midden-Oosten doet ook voor ons het gevaar disproportioneel toenemen wanneer steeds vaker kleine groepen gewapende strijders wraak komen nemen in westerse contreien.