Steun aan protest tegen Dakota Access Pipeline groeit ondanks mediaboycot

Solidariteitsactie San Francisco op 24 september 2016.  #NoDAPL  (CC/Peg Hunter)
Solidariteitsactie San Francisco op 24 september 2016. #NoDAPL (CC/Peg Hunter)
Organisaties van het inheemse volk der Sioux hebben in North Dakota (VS) via crowdfunding meer dan 2 miljoen dollar donaties binnengehaald voor hun protest tegen de Dakota Access Pipeline. Ondanks brutale politierepressie houdt het protest al maanden stand. De Amerikaanse media blijven het protest negeren.

Sinds april 2016 loopt een crowdfunding-campagne op GoFundMe en sinds augustus een tweede campagne op FundRazr. Na de start van het protest tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline ontstond het Sacred Stone Camp. Daar kregen leden van het plaatselijke inheemse volk der Sioux het gezelschap van vertegenwoordigers van ongeveer zestig andere inheemse volkeren en personen uit de hele wereld.

Zij protesteren tegen de aanleg van een oliepijpleiding die de rivieren Missouri en het Standing Rock reservaat doorkruist. De pijpleiding met de naam Dakota Access Pipeline moet bijna een half miljoen vaten ruwe olie per dag gaan transporteren van North Dakota door South Dakota, Minnesota en Iowa naar Illinois. Daarbij doorkruist de pijpleiding de gelijknamige rivier Cannon Ball en de Missouri.

De Dakota Access Pipeline is 1886 km lang en doorkruist de Missouri, de tweede grootste rivier van de VS (Energy Transfer Partners)
Het geld dat via GoFundMe werd ingezameld bedraagt inmiddels meer dan 1,2 miljoen dollar (1 miljoen euro) en wordt voornamelijk gebruikt voor operationele kosten. Voor de juridische uitgaven, waaronder rechtszaken en de verdediging van arrestanten, werd in augustus 2016 via FundRazr een aparte campagne opgestart. Die campagne leverde inmiddels meer dan 1,1 miljoen dollar op (992 miljoen euro)

Leden van het volk der Standing Rock Sioux wijzen erop dat miljoenen mensen van de rivieren Missouri en Cannonball afhankelijk zijn voor hun drinkwater. Olielekken zullen niet alleen het grond- en rivierwater zwaar vervuilen maar ook de landbouwgrond in de regio. De oliepijpleiding doorkruist bovendien heilige begraafplaatsen van de inheemse volkeren. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be