Steun aan de Koerden van Kobanî!

Opeenvolgende oorlogsinterventies van de VS en enkele bondgenoten, een diplomatie van wapengekletter en van plaatselijke dictaturen die dubbelspel spelen: al die factoren hebben het Midden-Oosten ondergedompeld in geweld, ellende en haat.
De beloofde droom van democratie werd een nachtmerrie. Allerlei godsdienstig geïnspireerde milities en terreurbewegingen groeiden in geen tijd uit tot een mondiale bedreiging. Er zijn weinig lichtpunten, behalve het Koerdische verzet tegen deze tsunami van gewelddadig sektarisme.

Daesh (de Islamitische Staat voor Irak en de Levant, ISIL) is een product van onder meer de ontwrichting van Irak. De vernietiging van het staatsapparaat in 2003, het sektarische beleid van de sjiitische bestuurders en het geweld van sjiitische milities tegen soennitische bevolkingsdelen creëerden een bijzonder explosieve situatie waarop een beweging als Daesh zich kon enten, daarbij gesponsord vanuit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Diezelfde bondgenoten van de VS hadden al lang daarvoor het terrein geëffend met de actieve verspreiding van fundamentalistische interpretaties van de islam. Wat het Daesh makkelijker maakt om massaal te rekruteren. (dewereldmorgen)