Sterker en socialer in een hutje in het bos

APELDOORN – Daklozen zoeken in toenemende mate hun heil in de Veluwse bossen. Dit signaleren hulpverleners. De zwervers, berooide mannen, overleven door wild te stropen en ze overnachten in de buitenlucht in zelfgebouwde bivakplaatsen.
(…)

Het gaat om daklozen die veelal slachtoffers zijn van de economische crisis. Een combinatie van schulden en geen inkomen door de crisis maakte hen dakloos. Zij mijden de traditionele opvang waarin vooral mensen met psychische- en verslavingsproblemen zitten. De slachtoffers van de economische crisis, de nieuwe groep daklozen, trekken de bossen in. (De Stentor)

Steeds als je denkt dat we niet dieper kunnen zinken in Nederland doen we precies dat. Nu is het dus al zover dat dakloze mensen zonder inkomen proberen te overleven in bossen, terwijl ze gewoon een dak boven hun hoofd en een uitkering nodig hebben.

Hoe dat nou kan? Dat staat er niet precies bij in dit artikel – slechts schulden en geen inkomen worden genoemd –  maar het is niet onvoorstelbaar dat de steeds hogere drempels die opgeworpen worden voor het aanvragen van een uitkering daar ook mee te maken hebben. Ook voor een behoorlijk goed opgeleid persoon geeft het heel wat hoofdbrekens alle gevraagde informatie ervoor bij elkaar te zoeken, een belastingaangifte is er niks bij. Het is goed voorstelbaar dat mensen die niet zoveel ervaring hebben met al die administratie daar gewoonweg niet doorheen komen.