Sterftecijfers landbouwdieren worden openbaar

varkens in noodDe Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) zal jaarlijks de sterftecijfers van landbouwdieren gaan publiceren. Dit maakte staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bekend. Van Dam doet ook een voorstel voor een wetswijziging om het doden van dieren op de boerderij op een meer verantwoorde wijze te laten verlopen.

Biggensterfte
Varkens in Nood trok recent aan de bel over de cijfers van Agrovision die een schrikbarend hoge biggensterfte laten zien. Agrovision, een particulier bedrijf, besloot daarop de cijfers voortaan niet meer openbaar te maken. Kadaverdienst Rendac nam in 2009 al dezelfde beslissing. Naar aanleiding van de campagne van Varkens in Nood, verzocht SP-Kamerlid Henk van Gerven de staatssecretaris om publicatie van de sterftecijfers door de overheid. Tegelijkertijd diende Varkens in Nood een WOB-verzoek (wet openbaarheid bestuur) in om de cijfers openbaar te maken. Van Dam heeft hier nu gehoor aan gegeven.

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood: “Het is goed nieuws dat de biggensterfte niet in de doofpot verdwijnt. Nu is het zaak dat Van Dam ingrijpt om de biggensterfte terug te dringen. Ook andere landen, zoals Denemarken, kampen met een hoge biggensterfte. Het is mede daarom belangrijk dat Van Dam op Europees niveau afspraken maakt.”

Doden van zieke of zwakke dieren
Varkens in Nood bracht ook beelden naar buiten waarop te zien is dat zieke of zwakke biggetjes worden doodgeslagen tegen de rand van het kraamhok. Niet altijd is één klap fataal, waardoor de biggetjes soms ernstig lijden. Staatssecretaris Van Dam zei al eerder dit niet te accepteren. Hij werkt aan een ministeriële regeling om het doden van dieren op de boerderij op een meer verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.