Leger Myanmar voert oorlog tegen inwoners van het land

In Myanmar zijn jongstleden zaterdag 141 mensen die protesteerden tegen de militaire coup doodgeschoten. Het totale aantal burgerdoden komt daarmee op tenminste 512.

Alle lof voor de bevolking van Myanmar, die vooralsnog weigert op de rug te gaan liggen:

Een groot deel van de economie ligt als gevolg van stakingen inmiddels volledig plat. Op sociale media wordt opgeroepen het afval op straat te deponeren. Aan die oproep wordt massaal gehoor gegeven:

Ook vandaag gingen weer duizenden mensen de staat op om te protesteren tegen de militaire junta die op 1 februari de macht greep.

Het regime slaat hard terug. In het zuiden van het land bestormde de politie een eerstehulppost:

Mensen worden standrechtelijk geëxecuteerd, waarna leger en politie zonder met de ogen te knipperen valse overlijdensverklaringen tekenen:

Hier wordt een meisje door militairen van straat geplukt, met haar hoofd tegen een auto geslagen en vervolgens afgevoerd:

Inmiddels dreigt de guerrillagroep Arakan Army (AA)  de met het leger overeengekomen wapenstilstand op te zeggen. Volgens de groep is de oorlog die het regime tegen burgers voert ‘onaanvaardbaar’. De oorlog tussen het leger en de AA kostte tussen november 2018 en november 2020 honderden burgers het leven. Zo’n 200.000 mensen sloegen op de vlucht.

Uitgelichte afbeelding: By KMK from Myanmar – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99501684