SPD: Merkel medeverantwoordelijk voor winst Front National

sigindex
Sigmar Gabriel Foto: faz.net

Volgens de leider van de SPD, Sigmar Gabriel, is de door bondskanselier Angela Merkel en het CDU aan Frankrijk opgelegde bezuinigingskoers medeverantwoordelijk voor de opkomst van het extreemrechtse Front National. Gabriel beweerde Merkel diverse keren gewaarschuwd te hebben dat het bezuinigingsdictaat averechts uit zou werken. Wanneer de conservatieven beter naar hém geluisterd hadden, was het allemaal niet zo ver gekomen. Het Front National werd tijdens de regionale verkiezingen in Frankrijk van afgelopen zondag de grootste partij, iets wat door de meeste waarnemers toegeschreven wordt aan een combinatie van hoge werkloosheid, economische onzekerheid en xenofobie.

Dat de SPD zo’n principieel tegenstander is van de in vrijwel heel Europa gevolgde bezuinigingskoers is schrijver dezes overigens nooit opgevallen. Integendeel zelfs: de SPD liep met de schandalige Hartz IV hervormingen voorop in de afbraak van de verzorgingsstaat. Verder hebben we de SPD ook niet gehoord toen Merkel en Schäuble eerder dit jaar Griekenland chanteerden en het land een moorddadig bezuinigingsbeleid oplegden.

Gabriel deed zijn uitspraken op de partijdag van de SPD in Berlijn, een partijdag die – zoals gebruikelijk – bol stond van de platitudes en de holle retoriek. Mocht het intrappen van open deuren helemaal jouw ding zijn, dan kun je hier een uitgebreid verslag lezen.