Spanningen in Turkije lopen op

De wapenstilstand tussen het Turkse leger en de PKK kwam ten einde toen op 21 juli 31 Koerdische activisten omkwamen bij een aanslag in de Turkse plaats Suruç. Sindsdien lopen de spanningen tussen demonstrerende Turkse nationalisten en Koerdische burgers op.

Diyarbakır 11 september 2015 – Het is bijna tien uur en ik wilde schrijven “en alles is rustig”. Maar dat is het niet. Bij aankomst in de stad zijn we wat buiten het centrum thee gaan drinken. Mehmet verontschuldigde zich dat hij ons zo ver meenam: met de taxi thee gaan drinken, het is er wat over.

Maar er zijn goede redenen: verschillende wijken van Diyarbakır zijn afgesloten en terwijl we praten, houdt hij zijn vinger omhoog: “luister”. We horen het knallen van granaten en occasioneel geweervuur. “Traangas”, zegt hij. De rest van het café let er niet op: ze zitten op hun lage stoeltjes en tafeltjes en kijken naar het voetbal. Niet zo bevreemdend als men zou denken; vooral in gespannen situaties en oorlog doen mensen veel moeite om de schijn van normaliteit op te houden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be