Spanje opnieuw belangrijkste toegangspoort voor migranten zonder papieren

Spanje is opnieuw de grote toegangspoort van migratie naar het oude continent. Het zijn niet alleen migranten uit subsaharaans Afrika die op Spaanse stranden arriveren, maar opvallend veel Marokkaanse jongeren die de overtocht maken. Zij zijn niet van plan om naar andere Europese landen door te reizen, maar zien hun toekomst in Spanje. Het ultieme doel is vanuit het Marokkaanse Tanger uiterst voelbaar: 14 km over zee en je bent er.

Het verhaal van deze dromers aan de Afrikaanse poort naar Europa is niet nieuw. Maar de steeds veranderende migratieroutes vertrekken nu opnieuw vanuit hun geboorteland. En dat maakt het voor jonge Marokkanen gemakkelijker.

Op de centrale Middellandse Zeeroute van Libië naar Italië is het rustiger geworden. Van begin 2018 tot eind oktober namen zo’n 22.000 migranten deze route. In vergelijking met 2017 is dat een daling van 87,6 procent. En daar waar Algerije haar kusten min of meer controleert, zijn de mazen in het Marokkaanse veiligheidsnet bijzonder groot geworden. De jeugd uit het Rif reist richting Zee van Alborán, de Algerijnen zetten koers naar Murcia of Alicante.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be