SP start actie tegen werken zonder loon

De SP is een actie gestart tegen werken zonder loon. Gemeenten dwingen werklozen onbetaald allerlei activiteiten te verrichten die tot voor kort gewoon betaald werden. Formeel gaat het dan vaak om ‘het leveren van een tegenprestatie’ of – helemaal lachwekkend – ‘het opdoen van werkervaring’. In feite gaat het hier natuurlijk om een vorm van moderne slavernij: noodzakelijke werkzaamheden kunnen op deze manier voor een koopje uitgevoerd worden, de rest is gelul voor de publieke tribune.

Steeds vaker eist de overheid van mensen met een uitkering dat ze ‘werkervaring’ op moeten doen of in ruil voor hun uitkering een tegenprestatie moeten leveren. Uitkeringsgerechtigden moeten papier gaan prikken, voedsel inpakken of in het archief werken.

Dit is werken zonder loon. Het leidt tot verdringing van betaalde banen, werkloosheid en armoede. De SP vindt dit onacceptabel en wil samen met vakbonden en andere politieke partijen het verzet organiseren tegen dit oneerlijke werk. In de Tweede Kamer heeft de SP een initiatiefwet geschreven die moet leiden tot een wettelijk verbod op werken zonder loon.

De oproep van de SP is naar mijn smaak wat braafjes, maar goed: het is een begin. En ja, ik weet het: maak een SP’er wethouder en binnen een week onderscheid je hem/haar niet meer van de eerste de beste VVD’er/PvdA’er. Doet niks af aan het feit dat dit een goede eerste aanzet is.